6°C pochmurno z przejaśnieniami

Kuchenna rewolucja bez Magdy Gessler w Antich Caffe.

Handel i usługi, Kuchenna rewolucja Magdy Gessler Antich Caffe - zdjęcie, fotografia

Narzekałem tu niedawno, że w Ursusie trudno jest zjeść dobrze i w związku z tym niejednej knajpie przydałaby się Magda Gessler. Słowa podtrzymuję, ale pojawiła się jaskółka kulinarna, o której chcę powiedzieć z pewnym entuzjazmem. Jest to działająca w Centrum Skorosze, obok Farb Flugger - Antich Caffe.

Na dodatek ma Szefa Kuchni, który serwuje znakomite potrawy, np. plastry polędwicy wołowej z szynką parmeńską, w sosie marsala, z figą i pieczonymi ziemniakami. Pycha! Palce lizać. Byłem, jadłem, propaguję. Spójrzcie tylko na zdjęcie!

Antich Caffe ma dla mnie jeszcze jeden, OGROMNY, walor. Jej właściciele to ludzie, którzy wiedzą, że jedzenie jest takim samym składnikiem kultury społeczeństw, jak muzyka, literatura, sztuka. Jeśli więc nie jesteście troglodytami kulturalnymi, to z radością przyjmiecie wiadomość, że w tej jakże urokliwej knajpce spotkacie też artystów pióra i wszelkich instrumentów muzycznych.

Niedawno był tam... Koncert Chopinowski. Tak, tak. Z udziałem polskich laureatów. A 6 października ubr., odbyło się uroczyste rozdanie Nagród Literackich im. Leopolda Staffa połączone ze spotkaniem z Kapitułą Nagrody pod przewodnictwem Jarosława Mikołajewskiego. 

Antich Caffe - powiem szczerze - zasługuje na wszelką promocję, bo zawsze uważałem, że dobre żarcie w parze z dobrą strawą duchową czyni człowieka zdecydowanie lepszym niż tylko po schabowym lub golonce.

WOJCIECH PIELECKI

 

Kuchenna rewolucja bez Magdy Gessler w Antich Caffe. komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się